dijous, 27 de març del 2008

Sant Miquel de Castelló, "Falgars"

Divendres passat hi vaig ser, feia uns quants anys que no hi posava els peus.

Per a molts ha estat, és i serà com una segona casa.

Nostàlgia i records.

“Del cor de les Guilleries
sortirà un gran espetec
que en farà ressons de guerra
a les parets de Tavartet.

Des de Sau a la Cellera,
des del Far al Matagalls,
el trabuc d’en Serrallonga
tornarà als amagatalls.

Torna, torna Serrallonga
que l’alzina ens cremaran,
que ens arrencaran les pedres,
que la terra ens robaran.”

Esquirols

dimecres, 19 de març del 2008

Plantació d'oliveres

Dissabte passat va ser un d’aquests dies de treball familiar; néts, fills, pares i avis i la gran ajuda de quatre lituans que, tot sigui dit, van acabar fent bona part de la feina més feixuga. La jornada “laboral”, va durar de sol a sol. Ens vam trobar a quarts de vuit del matí a casa els meus avis per començar a carregar les oliveres al remolc, amb l’objectiu de repartir-les a les diferents regues. Prèviament, amb l’ajuda d’unes canyes ben mesurades, s’anava marcant el lloc on s’havia de col·locar cada olivera. A mesura que els arbres ja estaven al seu lloc, amb l’ajuda d’una aixada, s’anaven plantant, d’un en un i catxant bé la terra perquè quedessin ben agafats. Posteriorment, una màquina tota estranya, anava clavant les estaques que, prèviament, també havíem carregat, transportat i repartit. Quina sort en tenim d’algunes màquines!...sinó encara estaríem picant amb el magall! Un cop plantada l’olivera i clavada l’estaca, vam procedir a lligar-les, no fos cas que una tramuntanada sobtada trenqués els fràgils troncs de les joves oliveres. Finalment vam podar-les totes per reduir l’efecte del vent i per afavorir el seu bon creixement. Evidentment, tot això va anar acompanyat d’un bon esmorzar i un dinar prou consistent per mantenir les forces altes.
El resultat final són 820 oliveres repartides en 27 rems. Per fer aquesta feina vam practicar una colla de verbs: matinar, carregar, transportar, marcar, repartir, esmorzar, plantar, catxar, dinar, clavar, estacar, podar, recollir, comptar, caminar,...i finalment, descansar.
I ara, a esperar que el temps empordanès les acompanyi i els hi doni llarga vida...mentre anàvem treballant pensava: qui sap si alguna d’aquestes oliveres arribarà a ser mil·lenària? imagineu-vos les coses que podria veure i les històries que podria explicar...
.
Acabo el text agafant un poema dedicat a l'olivera, és d'en Celdoni Fonoll:
.

D'enllà dels segles,

salut mediterrània.

Verdor argentada.