dilluns, 15 de desembre del 2008
dimarts, 25 de novembre del 2008
dimecres, 15 d’octubre del 2008
Hrvatska (1ª part): Introducció i història
Croàcia té una població propera als 4.600.000 habitants, i des de la desintegració de Iugoslàvia i la posterior independència, té com a veïnes Eslovènia, Hongria, Sèrbia i Bòsnia i Hercegovina.
Com a bon país mediterrani, Croàcia ha estat terra de pas de molts pobles i cultures al llarg de la seva història. A principis del segle X va perdre la seva independència i per conquestes reials, es va unir a Hongria. La part occidental del país va restar sota domini venecià durant molt de temps, mentre que d’altres parts del país van ser ocupades pel turcs. Al final de la primera guerra mundial, després de 900 anys, Croàcia va proclamar la independència, tot i que aquesta va durar pocs mesos, ja que van entrar a formar part d’un sol estat juntament amb Eslovènia i Sèrbia. Aquests fets van acabar amb el naixement de Iugoslàvia. Després de la caiguda del mur de Berlín (1989) i la dissolució de ovènia, Croàcia i Macedònia, van proclamar-se independents després de la celebració de referèndums. Però una fracció sèrbia, recolzada per l’Exèrcit Popular de Iugoslàvia, es va revelar i va provocar una guerra civil. A Eslovènia la guerra només va durar sis dies, però a Croàcia l’enfrontament es va allargar molt més, i fins i tot la ciutat de Dubrovnik va resistir els atacs durant set mesos. Cinc anys més tard, l’exèrcit croata va alliberar els territoris ocupats pels serbis i els va reunificar, tot i que alguna part encara va continuar sota supervisió de les Nacions Unides fins el 1998. Avui es pot dir que el turisme ha permès que a la zona costanera no quedi ni rastre de la guerra, en canvi a l'interior, més pobre, sí que és fàcil trobar-hi restes del conflicte.
dilluns, 11 d’agost del 2008
Hipocresia

-Em sembla que a la Xina, però no ho tinc clar, no se’n parla gaire als mitjans.
-Ah, està bé, la Xina és un bon lloc...
-Sí?, tu creus?...l’altre dia vaig llegir que s’hi vulneren contínuament els drets humans.
-Bé, però segurament que els serà beneficiós el contacte amb el món occidental civilitzat.
-Jo no ho tinc tant clar, diuen que els EUA tenen una presó a una badia de l’illa de Cuba, on hi ha tancats centenars de persones acusades de ser “combatents enemics”. Es veu que s’hi practiquen diverses formes de tortura.
-Ara que ho dius, em sona que a l’època dels jocs olímpics de Barcelona, molts independentistes catalans van ser detinguts i torturats per la seva ideologia.
-Saps què en penso, tot plegat demostra la hipocresia que ens envolta. Segurament els jocs es fan on es fan perquè es tracta d’un mercat emergent on milions de persones poden entrar al sistema capitalista per continuar engreixant les butxaques d’uns pocs, els drets humans els importen ben poc!
-Tens tota la raó, en una cosa i en l’altre. La hipocresia dels governs i dels mitjans de comunicació que denuncien certs comportaments només quan els hi convé; i la hipocresia del COI i tots el governs, posant els seus interessos per davant de les injustícies.
-Només em queda una esperança, espero que la delegació espanyola faci llufa, seria insuportable una altre onada espanyolista!
dimarts, 8 de juliol del 2008
La ratafia segons Cinto Verdaguer
Quan, després d’enraonar-ho bé, estigueren entesos i hagueren signat la composta, demanaren al masover alguna cosa per fer-se passar la set. Ell, com a gran requisit, els tragué una
La beguda era nova per a ells, i els agradà, com sol agradar a tots els qui la tasten.
-Quina beguda és aqueixa tan bona? -li preguntaren- Com se’n diu?
-És una beguda que nosaltres ens fem –respongué el masover.
-I no té nom? –replicà un dels bisbes.
-Jo no n’hi sé cap –respongué el pagès.
Doncs, ja que ningú no li ha donat nom encara, donem-l’hi n
Els tres senyors bisbes pensaren una mica, fins que un d’ells es donà un cop de mà al front i digué:
-Rata fiat! (queda firmat).
Amb l’aprovació dels altres bisbes, qui celebraren l’acudit, aqueix licor català, que és el més català de tots, quedà batejat amb un nom llatí, i amb aquest nom és conegut a totes bandes.”
(Extret de "El llibre de la ratafia" de Jaume Fàbrega)
...i pel que fa a la ratafia del Baix Fluvià, després de collir les herbes i tallar-les en les porcions corresponents, ara ja macera a sol i serena durant almenys 40 dies...a finals d’estiu ja la podrem tastar!
Salut i ratafia!
dimecres, 21 de maig del 2008
divendres, 11 d’abril del 2008
Ni oblit, ni perdó!

dels teus ulls que m'estan mirant,
quants cops hem hagut de callar?
He estat un temps sense pensar
somriures que no tornaran
he estat un temps sense parlar.
No estàs sol,
no tingues por,
ja ningú embrutarà el teu cos.
No estàs sol,
no tingues por,
ja ningú destruirà el teu cor.
Si l'haguereu vist plorar
mai no l'haurieu oblidat,
com jo que sempre el duc
dins el meu cap.
La gent es pregunta
com sóc capaç d'odiar,
si l'haguereu vist plorar
mai no l'haurieu oblidat.
No tingues por (Obrint Pas)
dijous, 27 de març del 2008
Sant Miquel de Castelló, "Falgars"
Per a molts ha estat, és i serà com una segona casa.
“Del cor de les Guilleries
Esquirols
dimecres, 19 de març del 2008
Plantació d'oliveres
I ara, a esperar que el temps empordanès les acompanyi i els hi doni llarga vida...mentre anàvem treballant pensava: qui sap si alguna d’aquestes oliveres arribarà a ser mil·lenària? imagineu-vos les coses que podria veure i les històries que podria explicar...
D'enllà dels segles,
salut mediterrània.
Verdor argentada.
dissabte, 9 de febrer del 2008
Salvem el Terraprim

- La situació dels aerogeneradors i de tots els altres elements del parc es troba, quasi en la seva totalitat, en uns terrenys forestals que es van calcinar per culpa de l'incendi forestal provocat al voltant de mitjanit d'un ventós dia d'inicis d'agost del 2006. Segons la llei estatal "10/2006 de 28 de abril, de Montes", "...es prohibeix el canvi d'ús forestal dels terrenys forestals incendiats durant almenys 30 anys, així com la realització de qualsevol activitat que sigui incompatible amb la rege
neració de la coberta vegetal..." Si el fet de instal·lar-hi una indústria de producció elèctrica juntament amb tots els moviments de terra i les noves pistes de més de 10 metres d'amplada no incompleix aquesta llei...jo ja no entenc res!
- Segons reconeix la mateixa empresa promotora (ENDESA) en l'estudi d'estimació dels recursos eòlics, "...de l'estació anemomètrica de Ventalló no s'adjunten dades de mesura, perquè encara no es té un període representatiu...per tant s'utilitzaran les mesures registrades per l'estació de Roses...". És a dir, ens estan dient que han fet l'estimació de producció elèctrica amb unes dades recollides a un emplaçament molt més ventós que on es pretén ubicar el parc i, tot i això, els hi ha sortit una producció neta de 2.300 hores equivalents/any, quan el mínim recomenable és 2.100. Segurament amb els dades reals de la zona no surten els números.
divendres, 8 de febrer del 2008
Què és?
dimarts, 29 de gener del 2008
L'hort...
Treballar i cuidar un hort (manar com diu la gent gran) és una experiència que recomano a tothom qui tingui la possibilitat de fer-la. Recordo quan era petit que, sobretot els estius, em feien anar a regar l’hort o ajudar l’avi al camp...i evidentment, em feia molta mandra i no m’agradava gaire. Ara, uns anys més tard, m’adono que allò que per mi representava una obligació feixuga, era un sort, una oportunitat d’aprendre coses que no estan de moda i que per tant, de mica en mica, es van perdent. De veritat, treballar un hort significa molt. A part de poder-hi cultivar el que més t’agrada i a la teva manera, és cuidar una petita porció de terra, aprofitar el temps lliure tot disfrutant i alhora treient-ne profit, és un petit lloc on experimentar diferents tècniques, és un lligam amb els coneixements dels nostres avis i àvies,...i en definitiva també és una manera de lluitar contra els mals costums de les societats modernes. Si en teniu l’oportunitat, no ho dubteu, feu hort!
divendres, 18 de gener del 2008
Llibertat d'expressió?
D’altra banda, queden 16 companys i companyes pendents de judici per haver-se concentrat pacíficament contra la repressió espanyola, sense oblidar els dos condemnats i les persones que encara estan pendents dels pronunciaments de la “justícia”.
Visca la llibertat d’expressió d’aquest país...Déu n’hi do!
dilluns, 14 de gener del 2008
Nat...
Per qui no coneix aquesta publicació, Nat és una revista dedicada a difondre temes de natura per un públic no especialitzat. Va néixer el febrer del 2005 i al meu entendre, durant aquests 3 anys, han aconseguit un bon equilibri entre les aportacions de científics professionals, de periodistes i d’aficionats a la natura provinents de l’associacionisme naturalista. Tot i que, com tot, és millorable, es tracta d’una publicació ben estructurada a partir de les seccions que la formen. Si alguna cosa destaca per sobre les altres, indubtablement, és la qualitat de les imatges publicades, senzillament boníssima.
...ara bé, el que m’agradaria ressaltar és la seva aposta irrenunciable pel català i pels Països Catalans. El fet d’estar feta, en part, des del País Valencià, ha ajudat a què això fos així. I és que en aquests temps que corren, cada vegada costa més trobar mitjans de comunicació que apostin decididament per la vertebració social i cultural de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.
Potser que ens ho fem mirar, perquè després de perdre TV3 a bona part del País Valencià, ara estem a punt de perdre un valuós mitjà escrit arreu del país.
dijous, 10 de gener del 2008
Inundacions...
Les gràcies de l'Empordà